TM6 eli Maahansaapumis- ja maastalähtemiskortin täyttöohjeet (Päivitetty 25.3.2020)
Tämä 2 –sivuinen kortti jaetaan Thaimaahan saapuville henkilöille useimmiten jo lentoyhtiön toimesta, joko Thaimaahan suuntaavan lennon lähtöselvityksessä, tai lennon aikana. Sen saa myös tietenkin jo Thaimaahan saavuttuaan ulkomaalaisviranomaiselta passintarkastuksessa, mutta on kätevää se saada täyttää jo esim. lennon aikana. Jos jostain syystä sitä ei lennolla jaeta, tai vaikka nukuit kun sitä jaettiin, pyydä lentoemoilta sellainen. (Hyvä tekosyy saada flirttailla lentoemojen kanssa. Paitsi jos kyseessä kotimainen lentoyhtiö jossa lentoemojen keski-ikä johtaa vähän niukempaan flirttailun tarpeeseen...)
Tässä täyttöohjeita teille joilla on esim. huonon englannin kielen takia murheita tämän kortin täyttelyssä.
Kortti täytetään selkein tikkukirjaimin, yksi kirjain yhteen ruutuun rivien jaotuksen mukaisesti. Kortin eri puolien kuvissa numerot ja tässä kohta kohdalta apuja:
”ARRIVAL CARD” eli saapumiskortti. Tämä osa pitää olla täytettynä kun saavut passintarkastukseen Thaimaahan saapuessasi.
1. Sukunimesi. Ei aiheuttane mietintää jollei sitten jo lennolla ole lomatunnelma neljän promillen korkeudella.
2. ja 3. Etunimet. Yleensä myös nämä ovat ulkoa opeteltua tavaraa tai vähintään löytyy passistasi. Kirjoita niin kuin ne on kirjoitettu passiisi sillä siinä järjestyksessä niitä passintarkastuksen ulkomaalaisviranomainen lukee. Hänellä menee pasmat sekaisin jos olet Jari Pekka ja sinun kutsumanimesi on Pekka ja kirjoitat tähän kohtaan vain Pekan. Noudata passiasi!
4. Rasti ruutuun oletko uros ”Male”, vai naaras ”Female”.
5. Kansalaisuus. Esim. ”Finnish” (Tai "Finn" on oikeasti yhtä oikea englannin kielen sana tähän kohtaan.)
6. Passin numero. Löytyy passin ”naamasivun” oikeasta yläkulmasta ja jokaisen muun sivun alareunasta.
7. Syntymäaika. Esim.: 01 06 1961 eli ”dd” –ruutuun kuukauden päivä, ”mm” –ruutuun kuukauden numero ja ”yyyy” –ruutuihin vuosiluku.
8. Lennon numero, jolla Thaimaahan saavut. Näkyy lentolipussa tai ”boarding card”:n kantaosassa. Esim. AY 097. Tämä olisi syytä olla oikein sillä tähän ulkomaalaisviranomainen passintarkastuksessa todennäköisimmin puuttuu.
9. Viisumin numero. Jos olet ennen matkalle lähtöä hakenut Thaimaan edustustosta viisumin Thaimaahan, sinulla siis voi olla viisumi ja sillä on numero joka löytyy siitä viisumista. Jos et ole viisumia mistään hakenut ei sinulla todennäköisesti sellaista ole; josta syystä sinulla ei voi olla myöskään viisumin numeroa. Eli silloin tähän kohtaan ei täytetä YHTÄÄN MITÄÄN. Loogista, eikö?
10. Ammattisi. Tähän voit kirjoittaa oman ammattisi tai vaikka keksiä sellaisen. Mikäli olet opiskelija, voi senkin kirjoittaa tähän. Itse olen ollut milloin ”race-driver” eli kilpa-autoilija, milloin taikuri eli ”magician”, milloin ”duke” eli herttua, jne. Jos ei englantisi yllä omaan ammattiisi, niin laita tähän vaikka ”business-man” tai ”investor”. Niitä me kaikki ollaan. Ja kännissä jopa kuninkaita, mutta sitä ei kannata tähän laittaa, sillä kuninkuus on Thaimaassa aika pyhä asia, ja sen kanssa ei sovi leikitellä.
11. Lähtömaa. Kirjoita tähän maa, josta lentosi lähti.
12. Matkan tarkoitus. Esimerkiksi ''holiday'' = loma.
13. Thaimaan matkan kesto.
14. Kotipaikka. Esimerkiksi Mäntsälä.
15. Asuinmaa. Esimerkiksi Finland.
16. Osoite Thaimaassa. Uuden sotilashallinnon aikaiset ulkomaalaislakien tiukennukset vuonna 2016, ovat johtaneet siihen että nykyään tarvitaan tarkka osoite missä aiot oleskella.
Koko lomaansa ei välttämättä kaikki oleile samassa osoitteessa, jolloijn tähän täytetään se ensimmäisen majapaikan osoite.
Jos taas aiot majoittua hotellissa, riittää sen hotellin täysi nimi, ja paikkakunta.
Jollet tiedä osoitetta tässä vaiheessa, niin tärkeämpää on täyttää tähän jotain; vaikkei se olisikaan ihan täsmälleen oikein, kuin että jättäisit kohdan tyhjäksi.
17. Puhelinnumerosi.
18. Sähköpostisi.
19. Sinun allekirjoitus.
”DEPARTURE CARD” eli lähtökortti. Tämä osa on oltava täytettynä kun olet lähdössä pois Thaimaasta, mutta se on kätevää täyttää tässä samalla koska tietosi eivät todennäköisesti muutu Thaimaan lomasi aikana, ja kun vielä on tuoreessa muistissa se sukunimikin, niin menee yhdellä miettimisellä ja voi sitten takaisintullessa olla vaikka kokovartalokoomassa.
20. Taas se samainen sukunimi. (Jollet sitten ole matkan aikana löytänyt niinkin suurta tunnetta, että tuli vaihdettua sekä sivilisääty että sukunimi.)
21. Taas samat etunimet jotka on nyt kätevää luntata tuosta edellä täytetystä osasta korttia.
22. Syntymispäivä. Vertaa kohtaan 7...
23. Ja se passin numero vielä kerran.
24. Ja TAAS se kansalaisuus. Finnish tai Finn tai mikä se nyt sinulla onkaan.
25. NYT tarkkana sillä tähän ei tulekaan sitä edellä mainitsemaasi lennon numeroa, vaan se lennon numero, jolla olet maasta POIS lähdössä. Tämäkin monesti on jo tässä kohtaa tiedossa ja tuurilla sille lennolle selviät. Jos tunnet olevasi riskiryhmää, voi olla viisasta vielä jättää tämä kohta täyttämättä...
26. Saman henkilön allekirjoitus taas kuin edellä kohdassa 19.
”ARRIVAL CARD”:n takapuoli: (Täyttävät muut paitsi Thaimaan kansalaiset.)
27. Lennon tyyppi. Jos olet tilaus- eli ”charter” –lennolla saapumassa, rasti ruutuun ”Charter”, Jos olet normaalilla reittilennolla tulossa; rasti ruutuun ”Schedule.”
28. Onko tämä ensimmäinen matkasti Thaimaahan? ”Yes” = kyllä on, ”No” = eipäs olekkaan.
29. Oletko ryhmämatkalla? ”Yes” = kyllä olen, ”No” = en. Ihan vaan omalla porukalla.
30. Majoituksesi tyyppi Thaimaassa; ”Hotel” = hotelli, ”Youth Hostel” = nuorisohostelli, ”Guest House” = majatalo, ”Friend’s Home” = kaverin koti, ”Apartment” = asunto ja ”Others” = muu.
31. Vierailun tarkoitus: ”Holiday” = loma, ”Business” = liikematka, ”Education” = opiskelu, ”Employment” = työllistyminen, ”Transit” = Foordin miehiä... siis kauttakulku piti sanomani, ”Meeting” = kokous, ”Incentive” = aloite (ei sitten MITÄÄN aavistusta mitä on ollut ulkomaalaisviranomaisella mielessä kun on tämän kohdan tähän korttiin präntännyt), ”Conventions” = kansainväliset kokoukset, ”Exhibitions” = näyttelyt ja ”Others” = muut. Tässä kannattaa huolella rastittaa se mikä on totuudenmukaisin. Huomattavaa on, että jos ilmoitat tässä esim. ”Employment”, on sinulla syytä olla työn teon salliva viisumi passissasi. Kaikkein viisain lienee rastittaa ensimmäinen kohta eli lomailu.
32. Palkkatulosi vuodessa Ameriikan Dollareina. Tätä kysytään sen takia että näitä tietoja kerää lähinnä Thaimaan turismista vastaavat viranomaiset, ja heillä on statistiikkaa varten intressit kerätä, ja kartoittaa, tietoja minkälaisia vierailijoita Thaimaassa matkailee. Tähän siis voit rastitella mitä mieleesi juolahtaa sillä Suomen verottajalle tätä tietoa ei toimiteta. Viimeinen kohta, ”No income” tarkoittaa ettei ole tuloja.
Tämä kortti kun on selvästi ja oikein täytetty, sujuu passintarkastus maahan saapuessa ilman murheita. Kortti passin väliin ”boarding card”:in kantaosan kanssa ja vuorollasi hymyillen ojennat ne ulkomaalaisviranomaiselle.