Viisumin ylitys

Thaimaan toiseksi suurin teollisuuden ala lienee viisumeihin liittyvä liiketalous ja kaikki sitä sivuava. On Thaimaan ulkoministeriön ylläpitämiä suurlähetystöjä ja konsulaatteja joiden palkkalistoilla lie tuhansia thaimaalaisia ja heidän lisäkseen kaikeinlaisia virkamiehiä, autokuskeja, sihteerejä, sivoojia, asianhoitajia, keittäjiä, assistentteja, jne.

Ulkomaalaisviranomainen Thaimaan sisällä painii isolla joukolla viisumeiden valvomisessa, jatkamisessa, statuksen muuttamisessa, rahastamisessa, jne jne. Näitä varten on olemassa palvelupisteitä, toimistoja, konttorikonehuoltajia, ja monia muita apujoukkoja putkimiehestä tuomariin.

Työllistävä vaikutus
On olemassa kymmeniä, ellei satoja, yrityksiä jotka tarjoavat erilaisia viisumimatkoja lähimaihin. On kuljettajaa, kestitsijää, sihteeriä, pomoa, jne jne. On paljon valokopio putiikkeja jotka elävät vain ja ainoastaan ulkomaalaisten viisumipapereitten kopioimisella. On taksikuskeja jotka ajattavat ulkomaalaisia virastoihin ja takaisin. On jos jotakin välimiestä ja asiainhoitajaa. Onpa jollain viisumiaan hoitaneella ollut joskus jopa tulkkina toiminut seuraneiti...

Varmuudella miljardit bahtit liikkuvat vuosittain tämän byrokratian haaran ympärillä. Voi vain ihmetellä miten suuri romahdun maan taloudelle olisi liittyä Schengeniin tai johonkin muuhun viisumivapauden suovaan liittoutumaan.

Se vakavampi puoli
Yksi osa-alue tästä ruljanssista on aika tuntematon monelle meistä; onneksi! Ja tämä osa-alue on edessä jos ylität viisumisi, etkä toimi annettujen sääntöjen mukaisesti. Pieni viisumin ylitys johtaa pieneen sanktioon. Iso vähän isompaan.

Passissasi on leima joka osoittaa jolloin vimeistään tulee sinun poistua maasta, tai hakea jatkoaikaa oleskelullesi. Jos et tee kumpaakaan olet lainsuojaton.

Mikäli itse ”antaudut” viranomaisille joko rajanylityspaikalla (esim. lentokentällä) tai ulkomaalaisviranomaiselle, sinulle annetaan vain sakkoa. Ensimmäinen päivä on ilmainen ja aiheuttaa vain pienen ylimääräisen leimauksen passiisi, mutta ei aiheuta mitään murheita tulevaisuuttasi ajatellen.

Tämän jälkeen ylityspäivät ovat maksullisia; toinen ylityspäivä 1000 bahtia (joka siis ikään kuin sisältää sen ensimmäisen ylityspäivän) ja sitten 500 bahtia / vrk. Tätä hinnoittelua noudatetaan aina 20 000:een bahtiin asti, joka on maksimi sakko. (Alle 17 -vuotiaat lapset eivät vanhempiensa seurassa matkustaessaan saa sakkoa.)

Isosta ylityksestä saat myös leiman passiisi joka varmuudella vaikeuttaa jatkossa viisumin ja työluvan saantia Thaimaahan. Lyhyeen oleskeluun maassa ei kovin pienellä ylitysrikkeellä voi negatiivisesti vaikuttaa. (Thaimaan viranomaiset tajuavat edelleen sen, että jokainen maahan saapunut falangi tuo rahaa tullessaan, ja ei heidän maahantuloa ihan pienellä haluta estää. Varsinkaan jos tälläinen viisumin ylittäjä ei ole ollut, tai tule todennnäköisesti olemaan, mikään uhka kansalliselle turvallisuudelle.)

Roimalla rikkeellä pääsee mustalle listalle joka estää maahan pääsyn. Tosin tätä listausta varten ylityksesi tulee olla erityisen törkeä ja yleensä tälle listalle pääseekin kun tähän viisumin ylitykseen liittyy muita rikkeitä; varkauksia, (viisumin-)väärentämistä, huumausaine rikoksia, pahoinpitelyä, petosta, jne. Kaikki asioita jotka erittäin helposti osuvat tälläisten viisumirikkomuksia tekevien ihmisten arkeen. Tosin on PALJON helpompaa joutua tälle mustalle listalle kuin päästä siltä pois.

Miten käry käy
Viisumin ylityksistä jäävät ulkomaalaiset joutuvat kiinni yleensä häiriökäyttäytymisensä myötä, satunnaisissa poliisin tarkastuksissa ja ehkä kaikkein eniten jonkun kateellisen tai muuten suututtamansa ilmiantamana. On suuttuneita rakastajia, on suututettuja naapureita, on velkojia, on maksuaan perääviä vuokraisäntiä, on monia jotka haluavat tälle ihmiselle pahaa.

Mikäli jäät viranomaisille kiinni viisumin ylityksestä, eli et itse tarjoudu viranomaisille edellä mainituissa paikoissa, olet ns. ”kusessa”.

Ensimmäinen mitä tapahtuu on että sinut pidätetään ja toimitetaan ulkomaalaisviranomaisen säilöön, eli putkaan.

Pattayalla on vuosittain jopa satoja ulkomaalaisia koppihoidossa tästä rikkeestä ja odottamassa oikeustoimia. Yleensä syynä viisumin ylitykseen on ollut totaalinen vararikko päihteiden käytön yhteydessä.

Poikkeuksetta tapaukset ovat mieshenkilöitä jotka omalla vastuuttomuudellaan itseään kohtaan, ovat jättäneet paluulipun kotimaahansa käyttämättä, ja huomista sen kummemmin ajattelematta ovat eläneet päivä kerrallaan joko humalassa tai muussa taivaallisessa tilassa.

He eivät yleensä siis ole pahoja ihmisiä vaan ainoastaan henkilöitä joiden ei vastuuntunnottomuuttaan olisi alun pitäenkään pitänyt matkustaa Mäntsälää kauemmas.

Joissain tapauksissa on ulkomaalainen piilossa Thaimaassa kotomaassa odottavia oikeustoimia, eikä tämän takia halua palata. Tässä kohtaa kansainvälinen poliisien yhteistyö toimii niin että isot kalat saadaan kiinni ajan mittaa. (Tosin mitä suurempi kala ja mitä enemmän hänellä on oletettavaa olevan käteistä niin sitä verkkaisemmin poliisien yhteistyö Thaimaan viranomaisen puolelta toimii...)

Marssijärjestys leivättömän pöydän äärellä
Poliisin putkassa (esim. Pattayan tai Jomtienin poliisilaitoksella) tai ulkomaalaisviranomaisen putkassa (esim. Jomtien Soi 5) odotellaan ensin korkeintaan 48:n tunnin kuluessa tapahtuvaa oikeudenkäyntiä. (Tämä täällä meillä Pattayan seudulla tapahtuu Jomtienin puolella sijaitsevassa Pattayan provinssin oikeudessa Thapprajaa –tien varrella).

Tuomiona on ensin 10 päiväsakkoa á 500 bahtia, ja riippumatta yliajan pituudesta; karkotus.

Karkotusta ei toimeenpanna heti, sillä oikeuden papereiden pyörähtely byrokratian rattaissa vie jonkin verran aikaa. Ja tämän odotteluajan voit mukavasti viettää ilmaisen ylläpidon tarjoavassa poliisin sellissä.

Ystävät ovat kalliita
Nyt sinulle voidaan antaa mahdollisuus soitella tuttaviasi läpi, ja onnekas ollessasi, joku lainaa sinulle rahaa sen verran jotta sinulle saadaan lentolippu (joltain sellaiselta lentoyhtiöltä joka suostuu karkotettavia kuljettamaan...)

Mikäli ei ystäviltä tai sukulaisilta löydy myötätuntoa käteisen muodossa, odottelet lukittuna kunnes suurlähetystösi vihdoin antaa sinulle lainan lentolippua varten.

Tämän lainan saminen vie yleensä kuukausia sillä lähetystöt eivät tarkoituksella halua näitä itseaiheutettuja typeryyksiä maksaa veronmaksajien rahoista. Ja se siis on laina jonka lähetystösi sitten perii sinulta vaikka oikeusteitse kotimaassa.

Eli tässä tapahtuu reilu asian viivytys, jona aikana tulet varmistumaan kannastatasi, ettet enää ikinä halua tätä prosessia läpi käydä.

Yleensä okeuskäsittelyn jälkeen sinua ei enää poliisin tiloissa pidetä kovin pitkään, vaan siirretään Bangkokiin ulkomaalaisviranomaisen varta vasten ylläpitämään ”huoneistohotellin” jossa voidaan huoletta majoittaa satoja laittomia maassaolijoita minimikustannuksin Thaimaan valtiolle, huoneiden lattiapinta-ala maksimaalisesti hyödyntäen vankien määrään nähden...

Kun jokainen meistä on kuullut tarinoita Thaimaan vankilaoloista verrattuna länsimaisiin vankiloihin, niin lienee selvää että viisumin ylittämiselle on oltava TODELLA hyvä syy ennen kuin siihen hommaan lähdet. (Amnesty International luokittelee Thaimaan vankilat hieman eri tähdin kuin Suomen vankilat...)

Pidetään kiinni annetuista säännöistä ja nautitaan Thaimaan lomastamme vapaalla jalalla! Hyvää ja aurinkoista oleskelua toivoo Hans Lankari co. ltd.

Artikkelin lähdeaineistona on käytetty seuraavia lähteitä:
Pattaya Today –lehti
www.judiciary.go.th/cnbjc/
http://www.thaivisa.com/
PBRL-Group co. ltd.
http://www.immigration.go.th/nov2004/base.php