Ajokortti Thaimaassa (2.3.2017)

Ajokortin hakemisen voi jokainen näillä ohjeilla tehdä itsekin. 
Mutta me Hans Lankarilla avustamme asiassa "käestä pitäen" halutessasi; oikein mielellämme. Moni ostaakin palvelumme varsinkin siitä syystä, että asian hoitamiseen tarvittavat viranomaiset sijaitsevat aika etäällä toisistaan. Meillä on tarjota avuksesi auto ja asiantunteva kuljettaja jolloin asiointi sujuu mukavasti ja nopeasti; ilman mitään harhailua.
Veloituksemme tästä palvelusta on 2 000 bahtia; Pattajan alueella ovelta ovelle. (Ei sisällä asiaan liittyviä viranomaismaksuja, eikä mahdollista suurlähetystössä asiointia.)

Tarvitset:

  • vähintään 18 kesää olemassaoloa tässä maailmassa (15 vuotta riittää jos haet korttia alle 90 kuutioiselle moottoripyörälle.)passissasi jonkinasteinen non-immigrant viisumi jos haet 5 vuoden korttia. 
  • 2 vuotta voimassa olevaan ensimmäiseen ja siis "väliaiakaiseen" ajokorttiin riittää turistiviisumi; jopa se viisumiton maassaololeima 15/30 päivää jonka saa raja-asemalta maahan saapuessaan jokainen.
  • lääkärintodistuksen (1 kpl per ajokortti, alle 30 pv. vanha. Tämän saat miltä tahansa lääkäriltä ja kustannukset tohtorin hinnoittelusta riippuen normaalisti 80 – 200 bahtia. Lääkärintodistuksella todetaan, että olet terveydeltäsi kykeneväinen moottoriajoneuvoa kuljettamaan. Tämä toteaminen tapahtuu Thaimaassa kysymällä sinulta ”oletko terve?” Lääkärille ei ole tärkeää sinun terveydentilasi. Hänelle on tärkeää, että maksat hänelle tästä todistuksesta.) Lääkärintodistusta ei tarvita jos olet uusimassa korttiasi; eli haet 5 vuoden korttia. 
  • todistus osoitteestasi. Tämän myöntää ulkomaalaisviranomainen (Immigration Police) ja sen saat vuokrasopimusta/talon kirjaa/maarekisteritodistusta, kahta valokuvaa, sekä kolmea sadan Bahtin seteliä vastaan ko. viranomaiselta. Todistuksen tulee olla alle 30 pv. vanha.Tätä todistusta ei tarvita jos sinulla on esitellä työlupa, vaaleanpunainen ulkomaalaisen henkilökortti tai keltainen talonkirja jossa on nimesi. Jos haet kahta korttia; autolle ja moottoripyörälle, näitä todistuksia tarvitaan 2, tosin nykyään ajokorttiviranomainen hyväksyy myös yhden + siitä valokopion. Tämä hieman vaihtelee paikkakunnittain.
  • Kansainvälinen ajokortti, tai ajokorttiote jonka saa Liikenteen Turvallisuusvirastolta; eli Trafi:lta. Todistus on tilattavissa myös internetin kautta www.trafi.fi 
    Vinkkinä: Voit myös tulostaa Trafin asiakirjapalvelusta otteen, ja sen jälkeen käyttää sen Suomen lähetystössä Bangkokissa vahvennettavana. Näin säästyt Trafin kustannuksilta ja postittelulta. Tässä linkki: https://www.trafi.fi/tietoa_trafista/ajankohtaista/4388/tarkista_omat_ajokorttitiedot_tai_tilaa_ajokorttiote_sahkoisesti

Ajokorttiote tulee toimittaa Suomen Bangkokin suurlähetystölle, joka antaa sitä vastaan todistuksen ihan samasta asiasta joka jo on ilmaistu tässä otteessa samalla englannin kielellä. Tämä on Thaimaan ajokorttiviranomaisen korkeatasoista logiikkaa asioista, jota me maallikot emme tajua. Asialle on thaimaalaiselle viranomaisella oma upea termi, jota saa käyttää vain korkea-arvoinen ajokorttiviranomainen suuren koulutustaustansa ja useiden rintamerkkien valtuuttamana: "embassy stamp!". Se on se tarunhohtoinen leima joka avaa kaikki ovet kaikkiin palveluihin ja taivaisiin.   

Joka tapauksessa, Hans Lankari voi avustaa Pattajan seudun suomalaisia tässä asiassa ja puolestasi kiikuttaa paperit lähetystölle Bangkokiin niin ettei sinun itse sinne tarvitse päivääsi lähteä tuhlaamaan.

Tämä ajokorttiote, tai kansainvälinen ajokortti, tarvitaan syystä, että Thaimaan viranomainen ei voi olla sinut kaikkien maailman ajokorttien kanssa. Näitähän myöntää noin 200 eri valtiota, Yhdysvalloissa kaikilla 50:llä osavaltiolla on omansa, joillain kansainvälisillä järjestöillä on omansa, monessa maassa käytössä 2-3 erilaista (esim Suomi; 2 kpl) jne. Eli on olemassa äkkiä laskettuna ainakin pitkälti yli 300 erilaista ajokorttia. 

Ota kaikista näistä papereista 2 kopiota. Myös ajokortistasi/ajokorttiotteesta (kummastakin puolesta) ja passin tunnistesivusta, TM6-kortista (joka on se jonka täytit ennen maahan saapumista ja joka niitattiin passisi sivuun kinni.) sekä viisumista/maassaololeimasta. Nimittäin toimistossa tarvitset jokaisesta kopioita 1-2 kpl ja asia nopeutuu huomattavasti kun olet kopiot jo valmiiksi järjestänyt. Jokainen kopio tulee sinun myös varmentaa allekirjoituksellasi. 

Kun tunnet että kaikki yllä mainitut paperit ovat kunnossa, ja että kuun asento on hermoihisi nähden suotuisassa kulmassa, suuntaat paikalliselle ajokorttiviranomaiselle. 

Hyvin järkevää on, että samalla reissulla hoidat 2 ajokorttia; 2-pyöräisiä varten sekä autoa varten. (Tietenkin oletuksella että sinulla on jo koto-Suomesta saatuna ajokortti joka oikeuttaa ajamaan myös 2-pyöräisiä.)

Toimistossa on täytettävä muutamia kaavakkeita, jotka ovat thaiksi.

Vaihtoehtoina on että kokeilet edellisenä iltana onneasi baarissa, josko löytäisit sielujen sympatiaa jonkun paikallisen kanssa siinä määrin että hän sinua voisi auttaa seuraavana päivänä ajokorttiasioissa. Mutta oma kokemukseni on että ajokorttitoimiston henkilökunnan apu on sekä toimivaa että erittäin paljon halvempaa...

Vaikkakin olit jo käynyt edellä mainitussa perusteellisessa lääkärintarkastuksessa, ajokorttitoimistossa joudut uuteen, lähinnä näkökykyäsi ja reaktioitasi testaavaan testiin. 

Värinäköäsi testataan tauluilla joissa on erivärisiä pisteitä, reaktioita testataan liikennevaloja simuloivalla testillä jossa vihreä valo vaihtuu punaiseksi ja sinun pitää vaihtaa jalka polkimelta toiselle melko nopeasti, etäisyyden arviointikykyä testataan laitteella jossa ohjaat kaksi tikkua samalle etäisyydelle itsestäsi, näkökenttääsi testataan testillä jossa katsot eteenpäin ja sinun tulee kertoa minkä värinen valo näkökenttäsi laidassa syttyy. Kaikki testejä joista normaaliaistein selviytyy hyvin helposti.

Mikäli sinulla ei ole kotimaastasi ajokorttia:

Joudut hakemaan puhtaasti uutta ajokorttia ja tässä kohtaa joudut sekä kirjalliseen että ajokokeeseen. Mene ajokorttitoimistoon yllä mainittujen asiakirjojen kanssa ja täytä 2. kerroksessa portaiden vieressä olevalla pöydällä oleva lappu. Kun lappu on täytetty ja olet varmistanut että kaikki asiakirjat ovat mukanasi odota vuoroasi tiskille numero 5. Tästä tiskiltä saat vuoronumeron. Odottele vuoroasi tiskille numero 1 ja virkailija käy paperisi vielä kerran läpi ja hyväksyy ne. Odottele taas hetki aulassa ja kunnes nimesi kutsutaan seuraa muita kutsuttuja perällä olevaan tilaan, missä suoritetaan seuraavat kokeet.

1. Väritesti (seinällä olevasta pyöreästä värikartasta opettaja näyttää värejä yksi kerrallaan, mikäli et valitse värejä oikein opettaja pyytää sinua ystävällisesti poistumaan jo tässä vaiheessa).

2. Näkökenttä (laita pääsi laitteeseen jossa oikealla ja vasemmalla on pienet valot. Opettaja painaa värejä yksi kerrallaan ja sinun pitää kertoa oikeat värit).

3. Jarrutustesti (istu tuolille ja paina kaasua, kun valo laitteessa syttyy punaiseksi paina välittömästi jarrua. Tämä testi tehdään vain oikealla jalalla).

4. Etäisyystesti (samalla kun suoritat jarrutestin opettaja antaa sinulle kaukosäätimen, jolla voi liikuttaa laatikossa olevaa tikkua. Jarrutestin suorittamisen jälkeen liikuta tikku samalle tasolle oikealla olevan kanssa. Etäisyystestissä on tuuman toleranssi).

Näiden kokeiden jälkeen, jos olet ennestään kortiton, ilmoittaudut kirjalliseen kokeeseen, joka suoritetaan tietokoneella. Ennen testiä sinua pyydetään katsomaan tunnin mittainen video liikennesäännöistä. Keskity tähän videoon, sillä tietokoneella tehtävässä kokeessa joudut vastaan videolla esiintyviin asioihin. Videon päätyttyä mene samaan huoneeseen takaisin ja saat kortin, joka laitetaan tietokoneeseen ja koe alkaa. Sinun tulee vastata 30 kysymykseen ja 7 niistä saa olla väärin. Saat yrittää koetta kaksi kertaa. Mikäli ensimmäisellä kerralla et läpäise koetta, muista katsoa ruudulta väärät vastaukset. Mikäli toisellakaan kerralla et läpäise koetta, niin joudut uusimaan sen seuraavana päivänä. Aulassa on laite, jolla pystyy harjoittelemaan koetta. Tämä on suositeltavaa, mikäli epäilet että tuntemuksesi liikennesäännöistä ei ole ajan tasalla. Kun koe on läpäisty, niin vielä on ajokoe jäljellä. Koe ajetaan toimiston takana olevalla radalla. Mopolla ajettaessa seuraa muita ja pysähdy STOP-merkkien sekä suojateiden kohdalla. Vaikein osio on ajaa 30cm leveää ja 15m pitkää lautaa pitkin, mikäli tipahdat laudalta, koe hylätään ja pääset suorittamaan sen uudestaan vasta seuraavana päivänä. Autolla ajettaessa tärkein osio on ruutuun parkkeeraus. Tässä vaiheessa ei kannata ottaa mallia paikallisista (tulet näkemään uskomattomia yrityksiä ruutuun parkkeeraamisesta), vaan kuuntele opettajan ohjeita, joita hän antaa suhteellisen hyvällä englannilla. Kun ajokoe on suoritettu, niin mene takasin 2. kerroksen toimistoon pyydettyyn aikaan, jossa sinut kutsutaan maksamaan korttisi tiskille numero 2. Mopokortti maksaa 55 bahtia ja autokortti 105 bahtia. Hintoihin tulee lisäksi valokuvaus ja tulostusmaksu 100b. Maksettuasi kortin odottele taas hetki ja sinut kutsutaan valokuvattavaksi korttia varten. Kun kuva on otettu, odottele taas hetki, kunnes sinua kutsutaan nimeltä noutamaan korttisi. Kortista tulee vielä 10 bahtin maksu ja saat samalla kuitit kaikista maksuistasi.

Ja näihin kokeisiin ei siis joudu jos olet varustautunut suomalaisen kortin käännöksellä, tai kansainvalisellä kortilla, tai jos olet vain uusimassa jo olemassa olevaan thaimaalaista ajo-oikeuttasi.Sen sijaan sinulle annetaan mahdollisuus, tai siis velvollisuus, katsella opettavaista draamaa liikennekäyttäytymisestä. Pätkässä on englanninkielinen tekstitys jos thai ei suju, mutta suoraan sanottuna tästä filmistä saa ihan saman annin ymmärtää sitä tai ei;-)

Muuta muistettavaa
Ajokokeen suorittaminen onnistuu maalaisjärjellä ja hyväksyttävään tulokseen edellyttävät ajotaidot on suomalaisella Matti Malakias Meikäläisellä todennäköisesti hanskassa jos on joskus autoa ajanut. (Muista että tämä ajotutkintoa vastaanottava viranomainen on päivittäin tekemisissä thaimaalaisten ajokandidaattien kanssa...:-) 

Ajokoe suoritetaan oppilaan itse tuomalla ajoneuvolla. Toimiston lähistöllä ainakin Pattayalla on ajoneuvoja vuokraavia yrityksiä. 

Ajokokeessa on muistettava pitää ajovalot päällä sillä Thaimaassakin tulee autossa olla ajovalot päällä liikuttaessa liikenteessä. Tämänhetkisessä auton käsittelytestissä testataan mäkilähtötaitojasi, parkkeerausta, jne. 

Paperien täytön ja testien jälkeen saat kortin yleensä odottaessa, korkeintaan seuraavana päivänä. 

Tämä ajokortti jonka saat, on väliaikainen ja voimassa yhden vuoden. Sen jälkeen on mahdollista saada viiden vuoden, varsinainen ajokortti. ( Itse asiassa kortin voimassaolo on yli viisi vuotta sillä se umpeutuu viidennen vuoden täytyttyä syntymäpäivänäsi.) 

Väliaikainen ajokortti tulee olla voimassaololtaan umpeutunut jotta voi saada 5:n vuoden kortin. (Tästä tosin käytäntö osoittaa että sitä on myönnetty jo vaikka väliaikainen ei vielä olisikaan umpeutunut; muutamia päiviä ennen. Joka tapauksessa selkeät ohjeet kertovat että väliaikaisen kortin ON OLTAVA mennyt umpeen ja näin sekä itse tein onnistuneesti viiden vuoden kortin haun, että näin sen opastaisin tekemään muittenkin koskapa näin sen lain säätänyt viranomainen opastaa tekemään.) Tätä korttia varten sinulla tulee olla siis non-immigrant luokan viisumi. (Luonnollisesti, jos viisumia ei satu olemaan, voit aina uusia vuoden korttia kerta vuodessa vaikka hautaan asti.)

Vanhan korttisi voimassaolon lähetessä umpeutumista, voit hakea uutta korttia 3 kk ennen edellisesi vanhentumista. Ennen piti odottaa vanhan kortin voimassaolon umpetumista. (Kehitystä, ja järkevää sellaista tämä muutos. Vähän niin kuin että uutta akkaa voi alkaa hakea jo vaikka vanha...:-)

Ajokortti haetaan samasta toimistosta taas ja mukaan väliaikainen ajokorttisi, passin ja viisumin kopiot.

Tämä 5 vuoden ajokortti autolle maksaa 555 Bahtia ja 2-pyöräiselle 305 Bahtia. 

Voit myös hakea thaimaalaista ajokorttiasi vastaan Thaimaassa kansainvälistä ajokorttia.

Tämä voidaan myöntää kun olet omannut ajokortin vähintään vuoden, sinulla on varsinainen ajokortti eikä väliaikainen, ja kun haet sitä ajokorttiviranomaiselta kera passin, TM-kortin ja viisumin kopion, ajokorttisi sekä sen kopioiden (kummastakin puolesta), todisteen osoitteestasi ja kahden valokuvan.  Hinta 505 Bahtia. 

Tätä voi hakea vain maakuljetus virastojen päätoimistoista (Department of Land Transports); esimerkiksi Chonburista tai Bangkokista. 

Tämä on voimassa vuoden.

Rikkeistä rangaistaan
Thaimaassa on voimassa sama virhepistejärjestelmä mitä monessa Euroopan maassa on käytössä. Thaimaassa se toimii kumuloituvalla mallilla eli liikennerikkomuksista saat sakon lisäksi virhepisteitä kymmenestä 40:een per rike. Kun pistetilisi kilahtaa 60:een saat 90 päivän ajokiellon. Mikäli saat saman kalenterivuoden aikana 2 ajokieltoa joudut suorittamaan ajokortin uudestaan. 

Thaimaan poliisi on aloittanut järjestelmällisen pistoolitutkien hankkimisen ja niitä tullaan näkemään liikenteessä enemmän. (Bangkokin moottoriteillä näitä on nähty jo vuosien ajan.) 

Suurimmat mahdolliset sakot liikennerikkeistä ovat jopa kymmeniä tuhansia bahteja, mutta normaalit pikkurikesakot ovat 200 - 1 000 bahtia. Törkeästä rattijuopumuksesta voi myös sakon ohella saada jopa vuoden vankeutta. Eli suosittelen vakavasti baari-iltoina käyttämään takseja koska jo kuukausi Thaimaan vankilassa vastaa 10:tä vuotta Kakolassa. Puhumattakaan niistä korvauksista vastapuolelle joita voidaan sinulta vaatia. 
Kännissä ajaminen on hyvin suurta typeryyttä, kun siinä säästetty taksiraha on illan budjetissa se kaikkein pienen summa.

Kaikkien tiedossa on että turvavöiden käyttö on autossa pakollista Thaimaassakin jokaisella istumapaikalla jolle on turvavyö asennettu, mutta kuinka moni meistä tiesi että 2-pyöräisellä liikuttaessa päässä olevan kypärän on oltava hyväksytty? Kypärästä tulee löytyä TISI (Thai Industrial Standard of Institutes) sertifiointinumero. 

Moottoripyörällä ajettaessa on kääntymismerkit näytettävä kädellä. Oikealla kädellä... kumpaankin suuntaan. Aivan tosi juttu! Vasemmalle käännyttäessä oikealla kädellä pään yläpuolella heilutellen. Toistan vielä kerran; oikealla kädellä. Kyllä! Se ON se kaasukäsi ja jotenkin tuntuisi että vasen voisi olla luontevampaa mutta lienee maailmassa muitakin asioita jotka eivät ole minun järkeen käypiä. (Juontanee juurensa ajoista jolloin kaikki kaksipyöräiset olivat kytkimellisiä manuaaliveihteisia ja vasen käsi tarvittiin pitämään kytkin pohjassa risteystä lähestyttäessä.) 

Turvallista liikkumista toivottaa Hans Lankari

Päivitys ajokorttiasiaan:
Aina ja iankaiken tiedossa ollut asuinpaikkatodistusasia on joillekin hieman epäselvä: 

Asuinpaikkatodistuksen voi hakea myös Suomen Bangkokin suurlähetystöstä, mutta se ei ehkä kannata, sillä lähetystöltä todistuksen hankkiminen on hankalaa pitkien matkojen takia ja kustannukset suuret. Lähetystöllä on lisäksi huomattavasti tärkeämpiä asioita hoidettavanaan. Lähetystön hinta tälläiselle todistukselle on 30 euroa vastaava summa päivän kurssilla, kun taas Thaimaan ulkomaalaisviranomaisen (Immigration Police) 300 bahtia...) 

Tätä todistusta varten sinun tulisi käydä oman asuinpaikkasi ulkomaalasviranomaisella (esim. Pattaya – Jomtien seudulla Jomtien Soi 5, ”Immigration”) jossa tämä asia hoituu edullisemmin, nopeammin ja vaivattomammin. Lisäksi tämä on ajokorttiviranomaisen kannalta se oikein todistus asuinpaikastasi. 

(Jomtien Soi 5:den toimistossa asioiville: Ovesta sisään. Aulassa olevan palvelutiskin oikella puolen on jonotusnumerolaite. Paina nappia ”F6, Residency Certificate” ja odottele että numerosi tulee valotaululle. Vuorollasi sitten tiskin vasemmalta puolen huoneeseen jonka oven päällä lukee ”F6”.)

Ajokorttiasioissa Hans Lankari co. ltd. avustaa Pattayan seudun suomalaisia ja opastamme / avustamme mielellämme jotta saat tärkeän asiakirjan arkiseen oleiluusi Thaimaassa.