Yritystoiminta Thaimaassa (22.8.2011)

Joitain meitä Thaimaassa oleilevia valkonaamoja on edennyt niinkin pitkälle, että on päättänyt aloittaa jonkin asteisen liiketoiminnan. Kokemuksesta tiedän että rikkauksia se ei sellaisenaan tuo ja siitä on olemassa minussa elävä esimerkki.

Elokuussa 2006 kauppalaki koki viimeksi muutoksia ja lisää niitä satelee aina silloin tällöin. Tämä artikkeli on päivitetty 22.8.2011 tämän päivän tilanteen mukaan.

Jotkin meistä ovat päättäneet harjoittaa yritystoimintaa elannon saannin toivossa, jotkin harrastuksenomaisesti, jotkin tukeakseen paikallisia tuttavia, kuka mistäkin syystä.

Thaimaassa on hyvin kehittynyt kauppalaki, jota valvoo ja toteuttaa kauppaministeriö. On olemassa monenlaisia yritysmuotoja, joista kaikista meillä on Suomessakin jonkinlainen vastine. Toimivin yritysmuoto meille ulkomaalaisille on ns. ”company limited”, eli rajavastuuyhtiö, joita on sekä julkisiä että yksityisiä. Julkiset ovat isoja pörssiin rekisteröityjä yhtiöitä ja sinne on meillä tavallisilla Hans Lankareilla vielä pitkän pitkä matka.

Me yrityspalveluja tarjoavat lakiasiaintoimistot osaamme valita asiakkaallemme sopivimman yritysmuodon ja vastuullisesti avustaa yrityksen perustamisessa.

Yksityinen rajavastuuyhtiö on se tavallisin, johon me falangit näppimme lyömme. Tämä yritysmuoto vastaa hyvin paljon esim. suomalaista osakeyhtiömuotoa, sillä tärkeällä erolla että Thaimaassa yrityksen johtajat ovat aina vastuussa yrityksen veloista ja velvoitteista. Suomessa on lamojen aikaan ollut aina paljon konkurssin vähintään kerran tehneitä yritysjohtajia jokaisen tuttavapiirissä ja monesti heillä ei ollut hädän päivää. Yritys on yritys, ja sen johtajien henkilökohtainen asema ei välttämättä järky vaikka yritys tekisi kuinka komean kuperkeikan. Velkoja voi karttua mutta vapaus säilyy. Thaimaassa asia voi olla toisin!

Thaimaassa rajavastuuyhtiön johtajat ovat jopa rikosoikeudellisessa vastuussa yrityksen toimista ja veloista. Joista tärkein vastuu on kaikkien tuntemaa ja rakastamaa verottajaa kohtaan...

Thaimaassa verotus on yksioikoisempaa kuin meillä härmän ”veroparatiisissa”. Vähennyksiä saa tehdä yritystoiminnan kuluista mutta ei niin paljoa kuin Suomessa. Tämä helpottaa ja tekee asiat helpommiksi kirjanpidon kannalta. Vastaavasti on Thaimaassa huomattavasti helpompaa myydä ohi kirjanpidon mutta sitähän ei kukaan meistä koskaan tee.

Kuitenkin yrityksen tulee tehdä kirjanpito ja tilinpäätös joka tilikaudelta ja toimittaa se verottajalle. Vaikka yrityksellä ei olisi mitään toimintaakaan.

Mikäli yritys ei huomioi verottajaa , on sen yrityksen johtajilla kohta vaikeuksia. Yleensä noin 9-12 kuukauden kuluttua tilinpäätöksen viivästymisestä alkaa viranomainen lähetellä kirjeitä. Niissä on uhkasakkoja ja siinä kohtaa olisi yrityksen johdon hyvä reagoida asiaan. Jos ei reagoi niin muutaman kuukauden päästä alkaa verottaja tehdä kotikäyntejä. Yritys asetetaan selvitystilaan. Jos ei johtajat tässäkään kohtaa ota asiaan kantaa, on seuraavaksi asialla poliisi ja johtajat vangitaan.

Verottaja tekee myös satunnaisia tarkastuksia yrityksiin ja silloin on syytä olla kirjanpito käsillä ja asiat kunnossa.

Tämä kaikki tarkoittaa kahta tärkeää asiaa: 1. Yrityksellä TULEE olla kirjanpito ja asiat on hoidettava alusta lähtien vastuullisesti. 2. Kun yrityksellä ei enää ole tarvetta olla olemassa, tulee se johtajien toimesta purkaa. Yritystä ei voi noin vain jättää tuuliajolle ja itsekseen kuolemaan sillä se ei kuole, jollei sitä lopeteta asianmukaisesti. Johtaja voi kyllä kuolla esimerkiksi vankilassa sillä vankilaan asiasta joutuu varmuudella ja Thaimaan vankiloissa on joskus jopa kuullut olleen kuolemantapauksia.

Asiaa ei kuitenkaan tule kavahtaa sillä jokainen vastuullinen normaali ihminen tajuaa antaa kirjanpidon alan ammattilaiselle, jonka tehtävä on pitää asiakastaan ajan tasalla tämän suhteesta verottajaan. Meitä kirjanpitoa tarjoavia yrityksiä on täällä ”pilvin pimein” ja asiasta aiheutuvat kulut eivät ole mahdottomia. Me Suomen verottajan päähän potkimiset kokeneet pärjäämme varmuudella thaimaalaisen kollegansa pienistä pyynnöistä tätä rakastamaamme yhteiskuntaa kohtaan.